marți, 20 ianuarie 2009

Biserica Barboi



Biserica Bărboi

Biserica Bărboi a fost construită între anii 1841-1843, şi este opera arhitectuluiAndrei Caridi, ajutat de către meşterii Atanasie si Gheorghe, greci din Sisani, pe fundaţia unei biserici datând din1615. (Sfânta Vineri) construită de vornicul Ioan Ursu Barboi.

Arhitectura

Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatră şi cărămidă. Porticul, susţinut de coloane dorice este realizat în stil clasic, în timp ce turla prezintă elemente romanice neogotice. Datorită formei şi dimensiunilor ei, Biserica Bărboi este replica moldovenească a unor edificii similare de pe Muntele Athos. Biserica - are planul în formă de cruce greacă dupa modelul celor de la Muntele Athos. Are o formă dreptunghiulară cu abside mici la E, N şi S. Intrarea principală este marcată de un portal impozant susţinut pe 6 coloane din piatră cu capiteluri dorice. Biserica are o turlă centrală cu deschidere mare ce se dezvoltă pe o bază pătrată. Turla centrală este încadrată de 4 turle cu deschidere mult mai mică şi care au baze octagonale. Parametrul exterior al bisericii este compus dintr-o alternanţă de blocuri de piatră de talie şi şiruri de carămidă. Interiorul bisericii spaţios este compus din 3 nave una centrală şi 2 laterale desparţite prin coloane de marmură de Carara care au la partea superioară capiteluri în stil Corintic. Turnul clopotniţă are 4 niveluri care se retrag succesiv până la ultimul nivel care este locul unui ceas. Primul nivel are zidaria din piatră de talie bine lucrată pastrată aparent, celelalte niveluri au exteriorul tencuit. Acest prim nivel este şi locul prin care se intră în ansamblul mănăstirii. Poarta este realizată din fier forjat decorat. Nivelul doi şi trei al turnului

adăpostesc clopotele iar al patrulea ceasul. Arhitectura acestui turn este cu totul deosebită faţă de cea a tuturor celorlalte turnuri care marchează intrarea într-un ansamblu mânăstiresc. Casa parohială reproduce modelul caselor tradiţionale din mânăstirile Moldovei. Are parter şi etaj şi un plan simplu compus din încăperi dispuse simetric în jurul unui hol central.
Hram
Biserica Bărboi are hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Oil painting
Oil paintings
Painting
Great writing! Thanks for your sharing! Welcome to visit back to mine!